Joahim Žižmond Guštin

Kako delamo in kakšno je naše poslanstvo?

Guštinova vina so harmonija sončne lege Biljenskih gričev in svežega zraka iz zaledja Trnovskega gozda. Je kot pesem trgačev, ki oberejo zlate grozde. Ko se po skrbnem in potrpežljivem delu kletarjev v kozarcu zableščijo izvrstna Guštinova vina, je poplačan ves trud Vinarstva Guštin. ..

Kdo smo?

Smo proizvajalci vina iz spodnje Vipavske doline. Pridelujemo vina sort Malvazija in Merlot po postopku našega pradedka Guština, ki je te sorte prvič zasadil na našem hribu leta 1898. Zgodba vin Guštin sega torej v daljno leto 1898, ko je na Nančkini domačiji v vasi Volčja draga,  Joahim Žižmond po domače, in za prijatelje »Guštin«, pričel svojo zgodbo. Nono Guštin je v rani mladosti posadil svoje prve trte, najprej Merlota, nato pa še Malvazije. Dobrega vina v njegovi kleti ni manjkalo in vedno je govoril:  »Merlot in Malvazija, to je poezija.«

Guštinova zgodba se je nato nadaljevala z njegovim sinom Ivanom, ter vnukom Viljemom, resnično pa se je razcvetela z njegovo pravnukinjo Kerstin.

Kje smo?

Vipavska dolina Vrtojbensko - Biljenski griči se mogočno razprostirajo v Sloveniji na severo-zahodnem predelu Občine Renče – Vogrsko. Mnogi jim radi rečejo tudi Biljenski griči.

Vinogradi vin Guštin se nahajajo na obrobju Biljenskih gričev na južni strani. Obsijani so s soncem od vzhoda pa vse do trenutka, ko zaide za čudovitimi Biljenskimi griči, ki so največji Slovenski vinograd v enem kosu in obsega kar 260 ha vinogradniških površin. V bližini reke Vipave ob italijanski meji tako obdelujemo 5 hektarov vinogradov.

Značilnost Biljenskih gričev je ilovica v dolini, na hribih pa lapor in opoka. Tla so polna mineralov, ki dajejo vinu mineralnost in čaroben okus.

Kontaktirajte nas 

Naša filozofija

Verjamemo v umetniško in obrtniško žilico mojstra, ki v kleti pridela vino po tradicionalnih naravnih postopkih in zraven upošteva sodobne smernice.

Delovne roke

Verjamemo v naše delovne roke, ki obdelujejo zemljo že štiri generacije. Vso gorzdbe je pobrano ročno.

Aroma in okus

Verjamemo v naše trte, na katerih dozori grozdje, ki vinu daje čudovite arome in okuse.

Edinstvena prst

Verjamemo v našo edinstveno zemljo, zvesto in spokojno, ki nas preživlja.

Naravno pridelano

Naše osebne usmeritve pridelave grozdja in vina sledijo certificirani biološki pridelavi, ne glede na to, da is certifikata biološke pridelave še nismo pridobili.


Pravila naše kmetije

1.

Trto ročno obrežemo in povežemo.

2.

Vzgajamo jo z ljubeznijo do narave, jo gnojimo z organskimi gnojili.

3.

Travo pod trto ročno kosimo in mulčamo, ne uporabljamo herbicidov.

4.

V naših vinogradih ne uporabljamo sistematičnih pesticidov.5.

Jeseni grozdje ročno oberemo, kot je to počel že naš pranono Guštin pred 120 leti.

6.

V kleti pustimo, da mošt/brozga naravno fermentira brez dodanih sintetičnih kvasovk.

7.

Maceracija traja 0–25 dni, odvisno od sorte in strukture vina, ki ga želimo pridelati.

8.

Vino zorimo in mešamo na lastnih drožeh in ga damo v hrastove sode ali cisterne iz inoxa, v katerih počiva in zori minimalno eno leto oz. do stekleničenja.

9.

Ne dodajamo kemičnih arom.

10.

Moštu ne dodajamo žvepla ali drugih kemičnih preparatov. Minimalno količino žvepla dodamo šele pri stekleničenju vina.

11.

Rdeča vina ne filtriramo, bela pa minimalno.

12.

Uporabljamo samo plutovinaste zamaške najboljše kakovosti.

13.

Etikete nalepimo ročno, tako da je vsaka steklenica unikatna in tako kot vsebina, narejena z ljubeznijo in hvaležnostjo iz daru narave.

14.

Vino nato zori še v steklenicah, v katerih se izoblikuje ter pridobi dokončni okusi.