free website maker

" Pr Guštin je dober vin "

Mobirise

Joahim Žižmond Guštin

Mobirise

Zgodba vin Guštin sega v daljno leto 1898, ko je na Nančkini domačiji v vasi Volčja draga, Joahim Žižmond po domače in za prijatelje »Guštin«, pričel svojo zgodbo. Nono Guštin je v rani mladosti posadil svoje prve trte, najprej merlota, nato pa še malvazije. Dobrega vina v njegovi kleti ni manjkalo in vedno je govoril

»Merlot in malvazija to je poezija.«.

Guštinova zgodba se je nato nadaljevala z njegovim sinom Ivanom, ter vnukom Viljemom, resnično pa se je razcvetela z njegovo pravnukinjo Kerstin.

Guštinova vina so harmonija sončne lege Biljenskih gričev in svežega zraka iz zaledja Trnovskega gozda. Je kot pesem trgačev, ki oberejo zlate grozde. Ko se po skrbnem in potrpežljivem delu kletarjev v kozarcu zableščijo izvrstna GUŠTINOVA VINA, je poplačan ves trud Vinarstva GUŠTIN.

Mobirise
Mobirise
Mobirise
Mobirise
Mobirise

Vino »GUŠTIN« MERLOT dozori na 60 let starih trtah. Dozorelo grozdje se macerira in spravi v hrastove sode, kjer počiva in zori. Količinsko minimalen pridelek zagotavlja izredno kvaliteto in enkraten okus dozorjenega vina.

Vino »GUŠTIN« MALVAZIJA je harmonija trte: akacije, ko cveti, ter aromatičnega sena. Vino je rahlo macerirano ter dozorjeno v hrastovih sodih, še zmeraj je sveže in nežnega okusa. Ko so posadili trto v lapor biljenskih gričev, so domnevali, da bo dobro uspevala. Presenečeni pa so bili nad kvaliteto belega in črnega vina. Sedaj vemo, da je ta razlog zemlja, ki je polna mineralov, kateri dajo vinu čaroben okus.


VINARSTVO GUŠTIN

Danes obsega več kot 5 ha vinogradniških površin, na katerih so posajene trte izključno merlota in malvazije. Pridelujemo vina sort Malvazija in Merlot, po postopku našega pranonota Guština, ki je prvi zasadil te sorte trt na našem griču. Vinogradi vin Guštin se nahajajo na obrobju Biljenskih gričev na južni strani, ter so obsijani s soncem od vzhoda do trenutka, ko zaide za čudovitimi Biljenskimi griči, ki so največji Slovenski vinograd v enem kosu in obsega kar 260 ha vinogradniških površin. Trte gnojimo z organskimi gnojili, kosimo pod njimi, jih z ljubeznijo negujemo in jeseni grozdje ročno oberemo, kot je to počel naš pranono Guštin že pred 120 leti.


VINSKA KLET  GUŠTIN V BILJAH. 

V kleti imamo veliko degustacijsko sobo. Same degustacije pa opravljamo tudi ob vinogradu in nasadu oljk, v prijetni senci ob gozdu, kjer imamo manjšo degustacijsko hiško. 

Kmetija Kerstin Žižmond

Potok pri Dornberku 6a
SI-5294 Dornberk
Slovenija

Kontakt:
vinar.gustin@vinagustin.si
vinar.gustin@gmail.comTel: +386 51 626 777

Mobirise